Lezing door Rinus Van de Velde
De Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde vertelt over zijn werk en neemt ons mee op een reis door zijn unieke wereld. Bekend om zijn indrukwekkende houtskooltekeningen, die vaak in zijn studio worden geënsceneerd, creëert hij een fictieve autobiografie waarin hijzelf en zijn kennissen regelmatig opduiken. Hij neemt zowel de rol van regisseur, kunstenaar als hoofdrolspeler op zich in zijn eigen verhalen.
Programma: op 27 februari 2025 bent u welkom vanaf 18u45. Om stipt 19u15 gaan we van start. Na afloop van de lezing wordt er een drankje aangeboden.
Locatie: Thor Central, André Dumontlaan 67 in Genk
Prijs: 10 euro inkom, inclusief 1 drankje.
UITVERKOCHT! De wachtlijst is inmiddels ook afgesloten.
Lezingen 2024-2025:
Je kan nu ook als niet-leerling lezingen Kunst- en Cultuur volgen bij GA voor Kunst.
Bij deze lezingen neemt Erwin Oosterbosch je mee op een reis door de tijd en leren we je kunst en cultuur begrijpen. Via schermpresentaties zoomen we letterlijk in op het werk van de grote meesters van vroeger en nu. We confronteren onze ideeën over kunst met beeldenstormers zoals Picasso, en bekijken het Impressionisme, Expressionisme, Abstracte Kunst, ... Kortom, we vernemen hoe grote kunst altijd al ons leven heeft verbeeld.
Je kan online inschrijven voor deze lezingen. De lezingen gaan door in de academie, Welzijnscampus 9 te Genk, telkens van 19u30 tot 21u - in de aula, kelderverdieping.
23 oktober 2024. Voorlopers van de moderne kunst: Vincent van Gogh.
Eind 19de eeuw verandert er iets grondigs in de manier van weergave van de werkelijkheid. Een nieuwe, andere en persoonlijke kijk op alles komt op de voorgrond. Van Gogh ontwikkelde op zijn eigen doortastende manier een beeldtaal waaraan alle volgende expressionisten schatplichtig zullen blijven.
20 november 2024. Mooi neerzetten!
Een goede presentatie is het halve werk. Waar en hoe presenteerden beeldende kunstenaars door de eeuwen heen hun werk. Waar hielden ze rekening mee bij het tentoonstellen en hoe is het presenteren van kunst veranderd.
11 december 2024. Wit en Zwart in de beeldende kunst.
Niet elke beeldende kunstenaar hanteert een kleurrijk palet. Kunstenaars onderzoeken de mogelijkheden van weinig kleurgebruik, van de haast oneindige variaties binnen de kleur zwart of wit, hetzij in materiaal, grondstof, verf, inkt, enz.
22 januari 2025. Kleur in de beeldende kunst.
Wie schilderen zegt, zegt kleur. Welke beeldende kunstenaars, van vroeger en nu, hebben kleur in hun volle kracht en expressie weten te benutten.
19 februari 2025. Vlaams expressionisme. De Latemse School.
In het Vlaamse expressionisme komt veel samen: de rijke traditie van de Vlaamse schilderkunst, maar ook invloeden van eigentijdse stromingen uit onder andere Duitsland en Frankrijk.
Met andere woorden: hoe traditie, de regionale eigenheid en invloeden uit andere Europese landen voor een unieke kunststroming zorgden.
19 maart 2025. Over de drempel
De geschiedenis van de beeldende kunst is per definitie één van verandering en vernieuwing. De aanvang van een nieuw kunstwerk betekent een drempel overwinnen, een sprong in het duister. Kijk mee hoe beginnende kunstenaars en grote meesters de stap zetten naar nieuwe technieken, andere materialen en andere vormen.
Voorafgaand aan de lezing openen we om 18:00 uur feestelijk de gelijknamige tentoonstelling 'Over de drempel', die als inspiratiebron voor de lezing dient. Deze tentoonstelling is samengesteld door studenten van onze opleiding stART + 18 (algemeen beeldende vorming) en vindt plaats op de gelijkvloerse verdieping van onze academie.
23 april 2025: Pop Art.
Na Wereldoorlog II is moderne kunst niet langer meer een uitsluitend Europees gebeuren. De Verenigde Staten zullen, na abstract expressionisme en colorfield painting, met Popart zelfs het voortouw nemen in de moderne en hedendaagse kunst. Wie zijn grote popartkunstenaars (ook in Europa) en hoe is het zover kunnen komen.
21 mei 2025: Koen Vanmechelen. Kritische kijk op kippen.
Kan een kip een kunstwerk worden. Hoe de Cosmopolitan Chicken (en talloze andere werken) van Koen Vanmechelen een metafoor wordt en vragen oproept over bioculturele diversiteit, rijkdom en gemeenschap.