Uurrooster Muziekleer Klassiek 3.2 en 3.3 schooljaar 24-25
Uurrooster Muziekleer Klassiek 3.2 en 3.3 schooljaar 24-25
De lessen herbeginnen vanaf maandag 2 september 2024.
Modules kiezen
Vanaf 3.2 optie klassiek krijg je naast je instrument en groepsmusiceren (of BP) het vak Muziekleer klassiek. Voor dit vak stel je zelf je lesprogramma samen door te kiezen uit een hele reeks modules.
Een module is een thematische lessenreeks. Gedurende een periode ga je 12 lessen van 1 uur aan de slag met een afgebakend stuk leerstof.
Bij sommige lessenreeksen hoort een uitstap (concertbezoek, operavoorstelling e.d.). Hou dan rekening met een extra kost. Omdat deze activiteit buiten het eigenlijke lesmoment plaats vindt, zullen er in de plaats enkele lessen wegvallen. Hierover krijg je meer uitleg bij het begin van de lessenreeks.
We delen het schooljaar in 3 periodes in. Kies voor elke periode één module. Per module kunnen zich 20 leerlingen inschrijven. Snel inschrijven is de boodschap! Sommige modules worden herhaald, maar misschien op een ander lesmoment, in een andere vestigingsplaats, of een volgend schooljaar. Je kan een module natuurlijk slechts één keer kiezen.
Kies lessenreeksen die je boeien. Laat je keuze bepalen door de inhoud van de modules!
Je mag per periode een module kiezen met een verschillend lesmoment. Controleer wel goed of je keuze niet overlapt met je lessen voor instrument en groepsmusiceren, of met andere activiteiten. Liggen je lesuren voor de andere vakken nog niet vast? Dan zorg je er samen met je leraar(s) voor dat je een lesuur toegewezen krijgt dat niet overlapt met je modules. Geen dubbele agenda dus.
Opgelet: bij het inschrijven zal je gevraagd worden om je modules te selecteren. Zorg er dus voor dat je vooraf al weet welke je graag wil volgen. Is de module niet meer zichtbaar, dan betekent dit dat ze al volzet is en dat je een andere module zult moeten kiezen.
Hoewel rondo een oude vorm is, bleef ze populair in klassieke muziek én populaire muziek. Niet enkel Bach en Mozart maken gebruik van deze muzikale vorm; we horen ze ook terug in de liedjes van Green Day en Billy Talent. Je leert de vorm herkennen in verschillende muziekgenres én je zal zelf een rondovorm kunnen maken.
Genk, dinsdag 18-19u (3/9/24-30/11/24)
Dat de dirigent niet enkel met een stokje zwaait, weet iedere muzikant. Dirigeren vertrekt vanuit het begrijpen van de partituur. Na deze lessenreeks heeft zon partituur voor jou geen geheimen meer. Je zal zelfs je eigen partituur kunnen maken.
Genk, dinsdag 19u-20u (3/9/24-30/11/24)
Genk, zaterdag 11u-12u (3/9/24-30/11/24)
Genk, dinsdag 20u-21u (3/12/24-1/3/25)
Vandaag worden concerten in allerlei media aangekondigd, maar het bijwonen van concerten is in de loop der tijd enorm geëvolueerd. In deze lessenreeks maak je kennis met de locaties van concerten, de verwachtingen voor het publiek en de genres die populair waren.
Genk, dinsdag 20u-21u (3/9/24-30/11/24)
Vogels, kabbelende beekjes en een heel dierencarnaval. Niet enkel Vivaldi vond inspiratie in de natuur. Ook van Beethoven, Mendelssohn, Strauss en vele anderen zijn natuurliefhebbers en laten dit horen in hun muziek.
Welk soort muziek past er best bij een filmgenre? Welke muziektaal is het meest geschikt voor een scene? Deze module gaat ook over medewerkers van muziek- en geluidsdepartement.
Omdat een melodie populair was, als eerbetoon aan een oudere componist of omdat een betere versie mogelijk is … er zijn verschillende redenen waarom componisten overgaan tot variaties. In deze module komen de diverse vormen van variaties aan bod: van de eenvoudige klassieke variatie tot moderne covers. Je leert de vorm herkennen in verschillende muziekgenres én je maakt zelf een variatievorm.
De 3 grote klassiekers Haydn, Mozart en van Beethoven woonden en werkten in Wenen. Waar waren ze? Wie kenden ze? Welke muziek schreven ze voor de inwoners van Wenen?
Een strijkkwartet met een gitaar erbij, een concerto voor mondharp of banjo. Ben je benieuwd welke andere ongebruikelijke instrumentencombinaties voorkomen?
Genk, zaterdag 12u30-13u30 (3/12/2024-1/3/2025)
Engelse of Weense wals? Spaanse of Argentijnse tango? Krumping, popping of waacking? Je krijgt een overzicht van de belangrijkste dansstijlen en je leert de muzikale kenmerken ervan onderscheiden.
Intro in jazzmuziek: van Louis Armstrong en Duke Ellington tot Miles Davis en Herbie Hancock. Stijlen, invloeden, samenwerkingen en nog veel meer, want dit is All that Jazz.
Genk, dinsdag 18u-19u (11/3/2025-28/6/2025)
In 2025 staat de Koningin Elisabethwedstrijd voor de 21ste keer in het teken van de piano. De beste jonge pianisten uit de vier windstreken meten zich met elkaar in Brussel, van 5 tot 31 mei. Wat wordt er van een solist verwacht? In deze module gaan we even terug op de hoogtepunten van de vorige editie om nadien de verplichte en de keuzewerken van de nieuwe editie te beluisteren en te bespreken.
Genk, dinsdag 20u-21u (11/3/2025-28/6/2025)
Samba en Capoeira zijn de meest gekende Braziliaanse muziekgenres, maar het land biedt een grote variatie aan vocale en instrumentale muziek. Deze module biedt je een overzicht in vogelvlucht: je ontdekt traditionele instrumenten; je leert genres herkennen van volksmuziek zoals maracatu en repente tot de populaire choro; en je maakt kennis met internationaal gevierde muzikanten Pixinguinha, Antônio Carlos Jobim, Carmen Miranda en Dorival Caymmi.
Genk, zaterdag 11u-12u (11/3/2025-28/6/2025)
Elektronische muziek kwam op lang voor Tomorrowland. De eerste experimenten met deze nieuwe muzieksoort dateren van het begin van de 20ste eeuw. In deze lessenreeks bespreken we dan ook de evolutie van elektronische muziek van het prille begin tot hedendaagse toepassingen.